Borescope Teslong (review)

Borescope voor minder dan 100€ en kwalitatief toch nog goed? Ja, het kan!

Als benchrestschutter kom je dikwijls in de discussie ivm het wél of niet regelmatig reinigen van de loop.
Er zijn schutters die het kuisen van hun wapen zo lang mogelijk uitstellen. Volgens hen zou de lood en kopervervuiling de oneffenheden in de loop opvullen waardoor de er minder afwijking zou ontstaan.
Na elke kuisbeurt worden er enkele tientallen kogels op de oefenbaan doorgeschoten, om de loop terug naar zijn “vervuilde “ staat te krijgen.
Andere schutters grijpen na elke schietsessie naar het poetsmateriaal.
Wie gelijk heeft, laat ik hier in het midden, maar misschien veroorzaakt een kijkje in de loop toch wel stof tot nadenken.

Om de binnenkant van de loop te inspecteren gebruikt men een borescope. Dit is een mini-camera om de loopwand in beeld te brengen.
Aangezien de inspectie vooral de miniscule details moet kunnen tonen (scheurtjes, stofdeeltjes, koperaanslag,…) vereist dit toestel een zeer goede camera.
Je kan een borescope vinden in alle prijsklassen. De prijs bepaalt meestal ook de kwaliteit van de camerabeelden.
Een Hawkeye borescope loopt al direct op naar 1400€, een Lyman 350€, een “Alibaba-express weet-ik-veel merk” tussen de 15 en 30€.
Van de duurdere toestellen is het al meermaals bevestigd dat de kwaliteit optimaal is. Maar hoeveel schutters zijn bereid in deze investering?
De spotgoedkope Chinese merken dragen dan weer de stempel “te mooi om waar te zijn”.
Is er dan écht geen alternatief om iedere schutter de mogelijkheid te geven om zijn lopen grondig na te kijken?
Misschien is de Teslong Borescope een oplossing…
Deze Chinese firma biedt een borescope aan voor 50€! Dus valt dit toch onder de categorie “te mooi om…”?
De reviews op het internet beweren het tegendeel en een artikel in “Target Shooter Magazine” beweert zelfs dat hij beter is dan de Lyman borescope van 350€.
Dit vroeg om een test, dus snel naar Amazon surfen en eentje bestellen. Helaas vanwege de Corona-crisis is de productie in China stilgevallen en kunnen er geen leveringen meer uitgevoerd worden.
In het artikel van TSM stond ook een Brits contactpersoon vermeldt die nog een partij op de kop had kunnen tikken en ze nu aanbood zolang de voorraad strekt.
Een mailtje naar Paul Parkinson bevestigde dat hij nog voorraad had en na de overschrijving van 65€ (inclusief verzendkosten) werd het pakketje vier dagen later in België geleverd.

De Teslong Borescope zat in een kartonnen doosje en bevatte volgende zaken :

- 90cm flexible fiberkabel waarop de camera gemonteerd is
- Connectie kabel met USB 3.0 en Micro USB aansluiting + connector om de verlichting van de camera te regelen
- 2 extra spiegeltjes
- 2 Cleaning pads
- Adapter USB 3.0 naar USB type C
- Duidelijke Engelstalige handleiding

 

 

De scope kan je verbinden met een windows pc/tablet, Mac of Android gsm. Er is geen connectie met IPhone voorzien. (blijkbaar zou dit bij de volgende versie wel aanwezig zijn)
Het connecteren met mijn desktop was eenvoudig. Een Windows 10 versie heeft plug-and-play waardoor je geen drivers moet installeren. De standaard camera software werkt perfect met de Teslong Borescope.
Voor Windows XP,7 & 8 is er software op de website van Teslong aanwezig. Tevens voor oudere Androidversies.
Voor de installatie op een gsm moet je de applicatie Teslong endoscope camera dowloaden via Play Store. Op mijn Samsung J3 werkte deze software niet, maar de app “USB Camera” kan ook dienen.
Geweer in de benchreststeunen gelegd en ik was klaar voor mijn eerste testen!

Ik begon met de aansluiting op mijn gsm. De eerste beelden waren niet slecht, maar was niet wat ik had verwacht. De handleiding gaf echter aan om de spiegel verder uit te draaien voor kleine kalibers. (.22LR).
Na het spiegeltje 3mm verder van de camera weg te draaien, was het beeld een stuk beter. Je kan duidelijk de binnenkant in detail bekijken. De kruit- en koperkorrels zijn herkenbaar.
Opmerkelijk wat er allemaal in je loop achterblijft na een schietbeurt.
Ik connecteer nadien de camera met mijn laptop. Het 17” scherm maakt dat het totale beeld nog duidelijker en scherper is dan op mijn Samsung gsm.
De software geeft je de mogelijkheid om een filmpje op te nemen of een gedetailleerde foto te nemen. Ook deze beelden zijn van zeer goede kwaliteit.

Anschutz Supermatch 54 voor reiniging

Anschutz Match 54 voor reiniging

Rest me nog enkel de geweren een goede poetsbeurt te geven en een nieuwe check up via de borescope.
Nu is het verschil tussen een vuile en propere loop duidelijk. Alle korrels en koperaanslagen zijn verdwenen en de heldere beelden zijn het bewijs.

Anschutz Supermatch 54 na reiniging

Anschutz Match 54 na reiniging

Is een borescope nuttig? Ja ! Niet alleen om het vuil te constateren maar ook om je loop te controleren op “pitting”,corrosie en beschadiging.
Is de Teslong een goed alternatief voor de peperdure borescopes? Ja ! Misschien zal het beeld van een 1400€-scope nog beter zijn, maar of dit de hoge prijs verantwoord ben ik nog niet van overtuigd.
Met een kleine investering kan je reeds een duidelijk beeld vormen van de staat van je wapen en tijdig ingrijpen.

Conclussie : Desondanks de lage prijs en Chinese makelij is de Teslong Borescope een uitzondering op de regel en is het af en toe toch mogelijk om kwaliteit en goedkoop te combineren.

Danny L.

Geverifieerd door MonsterInsights